Kan vattendrag stämma? -paneldiskussion

En tvärvetenskaplig dialog

Östersjön och andra vattendrag: övergödning, farliga ämnen, överfiske, förlust av biologisk mångfald, förorenade skärgårdar, floder och sjöar... Våra vatten har inga gränser. Hur kan vi skydda dem och oss? Vad sägs om naturens röst?

Mar Menor, en mycket förorenad lagun i Murcia i Spanien, är den första vattenförekomsten i Europa som har förklarats vara en juridisk person år 2022 och som kan stämma för sina egna rättigheter. En diskurs som redan är långt framskriden i andra delar av världen sprider sig nu till Europa. I allt fler länder i Europa och världen över ser vi allvarliga diskussioner om naturens rättigheter. Det nederländska parlamentet röstade till exempel om en motion om att ge Vadehavet rättigheter. Ger en ny juridisk status för vattenförekomster verkligen ett bättre ekologiskt skydd för dem? Eller skapar det nya intressekonflikter? Vem får representera varje vattenförekomst och med vilka metoder? Vem är den människa som ger naturen en röst? Vem talar till vem? Vem talar och vem lyssnar?

Frågor om representation är både kulturella och sociala frågor och en givande konstnärlig utmaning. Det är inte förvånande att konstnärer, forskare, jurister och aktivister går samman för att utforska detta ekologisk-kulturella komplex och reflektera över det på ett praktiskt sätt.

För paneldiskussionen Can waters sueze? bjuder Goethe-Institut Finland in konstnärer och experter från olika discipliner och kunskapsformer, såsom juridik, naturvetenskap, konst, ekonomi, politik och kunskap från ursprungsbefolkningar, att presentera och diskutera sina åsikter. Deltagarna kommer att ta med sig sina egna frågor in i dialogen - och utforska och relatera olika perspektiv och förståelser av den komplexa frågan, både i teori och praktik.

Evenemanget kommer att modereras av Taru Elfving (Direktör, CAA Contemporary Art Archipelago, forskare, Centre for Sustainable Ocean Science (SOS, Åbo Akademi, Finland).

Goethe-Institut Finland tackar Finlands Nationalteater för samarbetet.

Dagordning

13:00: Evenemanget börjar (Taru Elfving, CAA Contemporary Art Archipelago
13:15: Presentationer

  • Jula Zenetti, Helmholtz-centrum Leipzig för miljöforskning
  • Christiane Bosman, Ambassad i Nordsjön
  • Liisa-Rávná Finbog,  Samisk urfolksforskare, duojár, författare, curator
  • Peter Jasper, Advokat, Bergmann Advokater
  • Rüdiger Strempel, verkställande sekreterare för HELCOM - Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö HELCOM
  • Fredrik Gröndahl, chef för Blue Food vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH Stockholm, Sverige
  • Julia Lohmann, Professor i samtida design Aalto-universitetet Helsingfors

14.30-14.40: Paus
14:40-15:30: Paneldiskussion & frågor från publiken

Talare:

Taru Elfving, CAA Contemporary Art Archipelago

Taru Elfving är chef för och medgrundare av CAA Contemporary Art Archipelago. CAA är ett curatorkollektiv som stöder transdisciplinära och platskänsliga konstnärliga undersökningar i skärningspunkten mellan ekologiska, feministiska och dekoloniala praktiker med ett långsiktigt fokus på Östersjöregionen. Som curatorforskare är Elfving för närvarande också gästforskare vid Archipelago Research Institute vid Åbo universitet och forskare vid Centre for Sustainable Ocean Studies vid Åbo Akademi.

Jula Zenetti, UFZ - Helmholtz-centrum för miljöforskning
Jula Zenetti är jurist och doktorerar om naturens rättigheter vid Helmholtz Center for Environmental research i Leipzig, Tyskland. Hon analyserar bl.a. lagar, rättsliga beslut och aktuell utveckling i Tyskland och Spanien.

Christiane Bosman, Ambassad i Nordsjön
Christiane Bosman har studerat museologi, konsthistoria och kommunikationsledning. Hon har över 15 års erfarenhet av att kuratera och utveckla kulturella interventioner i det offentliga rummet, med fokus på mänskliga och icke-mänskliga relationer och ekologi sedan 2019. På Nordsjöambassaden arbetar hon för närvarande som Communications and Public Programme Director. Hon har samproducerat många kulturprojekt inom det sociala området med särskilt fokus på offentligt engagemang på bland annat SKOR | Foundation Art and Public Domain och TAAK cooperative.

Peter Jaspers, Bergarbetare
Peter Jaspers biträder företag i deras investeringar och transaktioner i Finland. Han har särskilda styrkor när det gäller att stödja bygg- och anläggningsprojekt och hjälpa företag i offentliga upphandlingsförfaranden. Hans advokatbyrå Bergmann & Co. arbetar med flera företag inom området förnybar energi och ger ut ett antal publikationer, t.ex. om möjligheterna med havsbaserade vindkraftsparker.

Rüdiger Strempel, HELCOM
Rüdiger Strempel, som är utbildad internationell jurist, är sedan den 1 augusti 2019 verkställande sekreterare för HELCOM (Helsingforskommissionen). Han har många års erfarenhet av miljörätt, miljöpolitik och miljödiplomati på nationell och internationell nivå, med särskilt fokus på internationellt marint bevarande. Rüdiger har dessutom en bakgrund som journalist och professionell kommunikatör och han är författare eller medförfattare till ett stort antal artiklar och flera böcker.

Julia Lohmann
Julia Lohmann är professor i samtida design vid Aalto-universitetet. Hon undersöker och kritiserar de etiska och materiella värdesystem som ligger till grund för vår relation till flora och fauna. Julias forskningsintressen omfattar kritisk praktik och övergångsdesign, biomaterial, kollaborativt skapande, museer och residens, förkroppsligad kognition och praktik som forskning. Som designer in residence på Victoria and Albert Museum 2013 etablerade hon Department of Seaweed, en tvärvetenskaplig praktikgemenskap som utforskar den marina växtens potential som designmaterial. Hon har en doktorsexamen i Innovation Design Engineering från Royal College of Art i London. Bland otaliga andra projekt skapar hon skulpturer av sjögräs och har presenterat dem över hela världen, senast 2023 på Busanbiennalen i Sydkorea.

Liisa-Rávná Finbog - Låt dina rötter växa djupt (liisaravna.blog)
Rámavuol Liisa-Rávdná /Liisa-Rávná Finbog är en samisk forskare, duojár, författare och curator. Hon rör sig mellan samisk estetik och materialiteten i kreativa praktiker och navigerar i dynamiken mellan finkonst och urfolkspolitik i sitt arbete, både som akademiker och duojár, men också i sin curatoriska praktik. Hon var medcurator för den första samiska paviljongen på Venedigbiennalen 2022 och har för närvarande en tjänst som curator på KORO, den norska regeringens professionella organ för konst i offentliga miljöer. Hon var också den första curatorn för diskursiv programmering på Munchmuseet i Oslo, Norge, där hon också är tillträdande curator för urfolkskonst. Finbog är också författare till It Speaks to You - Making Kin of People, Duodji, and Stories in Sámi Museums (2023, Dio Press) och redaktör för det kommande verket Circumpolar Connections: Creative Indigenous Geographies of the Arctic, som kommer ut i höst på Wesleyan University Press.

Fredrik Gröndahl
Fredrik Gröndahl är föreståndare för Blue Food vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH Stockholm. Hans forskning fokuserar på hållbar användning av marina resurser för livsmedel, foder, kemikalier och energi. Arbetet är inriktat på utveckling av metoder för att utvärdera processkedjorna ur ett hållbarhetsperspektiv. Under de senaste åren har han varit ansvarig för makroalgsarbetet i Östersjöregionens projekt Submariner. Sedan juli 2013 är han projektledare för projektet Havsbruk. Seafarm är ett strategiskt svenskt forskningsprojekt för en biobaserad ekonomi. Gröndahl är också författare till ett flertal läroböcker inom hållbar utveckling, ekologi och miljöeffekter.

Detaljer:
 
Språk: Engelska / Pris: Fri entré
Adress: Finlands Nationalteater, Willensauna, Läntinen Teatterikuja 1, Helsingfors
sv_SESvenska