Erilaiset videokamerat

Kameroita
Erilaisia videokameroita

Nykyään videota tuotetaan kaikkialla ja kameravaihtoehtojen määrä voi tuntua uuvuttavalta. Olitpa sitten harrastelija, sisällöntuottaja, tai ammattimainen elokuvantekijä, oikean kameran valinta voi merkittävästi helpottaa kuvaamista. Tämä blogikirjoitus selventää erilaisten videokameroiden eroja sekä niiden ihanteellisia käyttötarkoituksia.

Kännykkäkamerat

Kännykkäkamerat ovat helpoimmin saatavilla olevia videointilaitteita. Kännykällä on kätevä tehdä videot liikkellä ollessa, sekä vaivattomat livelähetykset somealustoille. Nykyaikaiset älypuhelimet ovat varustettu yhä kehittyneemmillä kameroilla, joihin kuuluu monesti useita linssejä, 4K-tallennusmahdollisuus ja parannuksia, kuten kuvanvakautus ja HDR*. Erillisillä appeilla saa kännykkäänkin lisää manuaalisia asetuksia. Yksi hyvä ilmainen softa on hiljattain julkaistu Blackmagic Camera. Kännykkä on aina saatavilla, helppokäyttöinen, pieni ja sillä saat materiaalin jaettua suoraan someen.

*HDR eli High Dynamic Range, tuottaa laajemman sävy- ja värikirjon.

kännykkäkamera
Kännykkäkamera

Järjestelmäkamerat

Järkkärit ovat monipuolisia ja tarjoavat yhdistelmän ammattitason kuvanlaatua ja manuaalista hallintaa. Vaikka ne on suunniteltu ensisijaisesti valokuvaukseen, monet järjestelmäkamerat ovat loistavia myös videokuvauksessa, erityisesti vaihdettavien objektiivien ansiosta. Zoomaus tosin tapahtuu objektiivin rengasta kääntämällä, joten tasainen zoomaus on haastavaa ilman lisävarusteita. Suuri kenno parantaa kuvanlaatua ja tuottaa parempaa laatua hämärässä. Tähän vaikuttaa luonnollisesti myös objektiivin valovoimaisuus. Jos tarvitset sekä korkealaatuisia valokuvia videoiden lisäksi, järkkäri on loistava vaihtoehto. Parhaan lopputuloksen saamiseksi vaaditaan tosin perehtymistä asetuksiin.

Järjestelmäkamera
Järjestelmäkameroita

Prosumer-videokamerat

Niin sanotut ”Prosumer”-videokamerat ovat kuluttajakäyttöön tarkoitettuja kameroita edistyneempiä, mutta hintaluokaltaan kohtuullisia. Ne tarjoavat tasapainon helppokäyttöisyyden ja edistyneiden ominaisuuksien välillä. Niissä on yleensä ammattimaiset ääniliitännät mikrofoneille (XLR), sekä esim. sisäänrakennettu ND-filtteri* ja servo-zoom eli moottorilla toimiva zoomaus, joka mahdollistaa hitaan ja tasaisen zoomauksen. Yleensä näissä kameroissa on hyvä automatiikka, joten kuvaamaan pääsee nopeasti ilman ylimääräistä säätöä. Prosumer-tason kamerat (esim. kuvassa oleva Canon XA55) tarjoavat helpon tavan hallita asetuksia ja saavuttaa hyvän lopputuloksen. Miinuksena Prosumer-kameroihin ei yleensä voi vaihtaa objektiivia, joskin niissä on oletuksena hyvin moneen tilanteeseen sopiva zoom-objektiivi.

*ND-filtteri (neutral density) eli harmaasuodin vähentää sisään pääsevää valoa ja tuo lisää joustavuutta kirkkaassa valossa kuvaamiseen.

 

Prosumer kamera
Prosumer-videokamera

PTZ-kamerat

PTZ- (Pan-Tilt-Zoom) tai rennommin robokamerat ovat kameroita, joita voidaan ohjata etänä. Näitä kameroita käytetään yleisesti live-lähetyksissä ja valvonnassa, mutta ne ovat löytäneet paikkansa myös webinaareissa, konferensseissa ja muissa tapahtumissa, jotka vaativat “kylmiä” (ei erillistä kuvaajaa) kameroita. Robokamera on helppo sijoittaa vaativiin paikkoihin ja toimii usein pelkällä verkkokaapelilla, jonka kautta kuva siirtyy ja kameran liikkeitä hallitaan. Kamera saa jopa virran saman kaapelin kautta, jos hyödynnetään PoE-ominaisuutta*. Jos tarkoituksena on automatisoida ja tuoda kustannustehokkuutta tuotantoon, robokamerat ovat verraton vaihtoehto. Solid Stream hyödyntää kyseisiä kameroita laajasti tuotannoissaan.

*PoE eli Power over Ethernet mahdollistaa virranjakelun, kunhan käytössä oleva verkkokytkin tukee sitä.

ptz kamera
PTZ-kameroita

Tuotantokamerat

Tuotantokamerat on suunniteltu  elokuva- ja televisiotuotantoihin. Nämä kamerat tarjoavat vertaansa vailla olevaa kuvanlaatua, ja manuaalista hallintaa, mutta ne vaativat merkittävää investointia sekä rahallisesti että ajallisesti. Ne ovat ammattimaisen elokuvantekijän valinta. Nämä kamerat tarjoavat elokuvallisen laadun, jota korkeabudjettiset projektit vaativat (esim. mainos- ja musiikkivideot). Urheilupuolen kameroissa on myös omat ominaispiirteensä, esim. hidastusten vuoksi. Tuotantokameroissa on paras kuvanlaatu ja täysi manuaalinen hallinta. Tuotantokamera vaatii käyttäjältään eniten osaamista ja niitä valmistellaan käyttöön ja operoidaan toisinaan usean henkilön voimin. 

tuotantokamera
Tuotantokamera

Kameran valinta riippuu pitkälti projektin tarpeista, budjetista ja omasta osaamistasostasi. Kännykkäkamerat ovat ihanteellisia nopeisiin, rentoihin kuvauksiin, kun taas järjestelmäkamerat tarjoavat laadun ja monipuolisuuden tasapainon. Prosumer-kamerat tarjoavat ammattimaiset asetukset ilman ylenpalttista monimutkaisuutta, ja PTZ-kamerat pystyy sijoittamaan lähes minne tahansa, eivätkä ne tarvitse kameramiehiä. Tuotantokamerat ovat kuvanlaadussan ja ominaisuuksissaan huipputasoa, ja niitä käytetään ison budjetin elokuva- ja televisiotuotannoissa.

Ymmärtämällä kunkin kameratyypin vahvuudet ja rajoitukset voit valita projektillesi parhaan työkalun ja varmistaa, että videosi näyttävät mahdollisimman viimeistellyiltä ja ammattimaisilta tinkimättä sujuvasta työskentelystä.

Tässä blogissa ei eritelty action-kameroita (esim. GoPro), 360-kameroita tai droneja, jotka ovat myös videokameroita. Oli valintasi mikä tahansa, sisältö on tärkeintä!

Solid Streamilla käytämme tarpeen mukaan kaikkia näistä vaihtoehdoista. Jos tarvitset apua kamerahommissa ole rohkeasti yhteydessä!