AI, AI, AI. Artificial Intelligence eli tekoäly on edelleen kaikkien huulilla ja odotamme jatkuvasti mikä työtehtävä seuraavaksi ulkoistetaan prosessorin hoidettavaksi. Kuten aina uuden tekniikan kanssa, tekoäly aiheuttaa myös huolta ja pelkoa ihmisissä. Tekeekö se minusta tarpeettoman? Yleensä vastaus on ei, se vain muuttaa työtapojasi, tehostaa toistuvien tehtävien hoitamista ja antaa ideoita ja vinkkejä tekemiseen.
Olen päässyt kuulemaan ison määrän tekoälyeksperttien esityksiä ja luentoja, sekä jutellut asiantuntijoiden kanssa asiasta. Ainakin joka toinen tuotanto tänä vuonna on jollain lailla käsitellyt tekoälyä. Asiaan perehtyneet näkevät tekoälyssä paljon mahdollisuuksia uhkien sijaan ja suhtautuvat kehitykseen niinkuin omasta mielestänikin pitäisi, välttämättömyytenä.
Tekoälyä käsittelevistä kotimaisista asiantuntijoista omia suosikkejani ovat Antti Merilehto, Perttu Pölönen ja Heikki Lehmuskoski. Jos olet kiinnostunut asiasta laajemmin, suosittelen seuraamaan heitä.
Tekoälyn käyttö tulee ainoastaan kasvamaan yhteiskunnassa ja sille keksitään jatkuvasti uusia tehtäviä, jotka se hoitaa ihmistä tehokkaammin. Työn tuottavuuden kasvu on elintärkeää ja siinä tekoälyllä on iso rooli. Erityisesti julkisella sektorilla pitää ottaa tekoälystä kaikki irti, jotta vähemmällä työvoimalla saadaan parempia palveluita kansalaisille. Nyt viimeistään pitää lopettaa manuaalinen tietojenkäsittely ja antaa AI:n hoitaa se tontti kokonaan.
Mietin tietenkin paljon sitä, miten tekoäly vaikuttaa omaan työhömme tapahtumien livestriimauksessa ja videotuotannossa. Olemme jo nähneet, miten videoiden tekstitys on automatisoitunut pisteeseen, jossa tekoäly tuottaa lähes valmista tavaraa, joka pienin korjauksin on valmis julkaistavaksi. Myös käännökset eri kielille ovat sitä luokkaa, että kääntäjät eivät voi jättää hyödyntämättä AI:tä.
Editointiohjelmiin on tullut tekoälytoimintoja, esimerkkinä “generative extend”, jolla voi luoda lisää materiaalia klipin alkuun tai loppuun. Se on mahtava työkalu, kun tarvitsee vaikka puoli sekuntia lisää materiaalia, jotta videon sujuvuus ei häiriinny. Aiemmin ratkaisuna saattoi olla yhden freimin monistus, tai videon hidastus – nämä keinot eivät välttämättä toimi kunnolla, ja niiden kokeilemiseen kuluu aikaa. Äänipuolella pätee sama, taustaääntä tai musiikkia voi luoda nopeasti lisää, eikä hommaa tarvitse tehdä itse tuhlaten aikaa testailuun.
Tapahtumien livestriimauksessa käytämme paljon PTZ-kameroita (pan-tilt-zoom), lempinimeltään robokamera. Niihin on tuotu viime vuosina auto-tracking ominaisuuksia, eli kamera seuraa puhujaa automaattisesti. Tekoäly tunnistaa siis kohteen ja analysoi sen jälkeen videokuvaa ennustaakseen mihin kameraa pitää kääntää. Tunnistus tarttuu usein henkilön kasvoihin ja hyödyntää niitä seuratakseen kohdetta. Tekoälyn oppiessa koko ajan paremmaksi, vähentyy kameraoperaattorien tarve tulevaisuudessa entisestään. Ihmisen luovuutta AI ei pysty korvaamaan, mutta toistuvat tehtävät se hoitaa mainiosti.
Tekoälyä voi ja pitää kouluttaa, jotta se osaa tehdä annetut työtehtävät vaaditulla tarkkuudella ja laadulla. Videotuotannossa on tultu siihen pisteeseen, että kuvaamalla mallivideo, pystyy tekoäly luomaan videokuvaa ihmisestä puhumassa. Yksi isoimmista eduista tässä on, että ihmisen saa puhumaan mitä vain kieltä. Hatusta heitettynä esimerkiksi suuri määrä opastusvideoita eri kielillä on nyt todella kustannustehokasta toteuttaa vain kuvaamalla mallivideo (eng. template) ja sen jälkeen tekoäly hoitaa loput.
Juuri tätä teemme uuden yhteistyömme puitteissa Cine-A:n kanssa. He ovat kehittäneet AI-Avatar malliaan pitkään ja nyt se on valmis. Cine-A käyttää parhaiden tekoäly-yhtiöiden moottoreita ja niiden päälle on rakennettu tehokas tuotantojärjestelmä. Kauttamme saa nyt palvelun, jossa kuvattuamme mallivideon voimme tuottaa asiakkaille loputtomasti videoita eri kielillä.
Esimerkkivideossa Jarno Limnell tavoittaa espoolaiset monella eri kielellä. Mallivideon kuvaukseen varataan kaksi tuntia aikaa studiossa, jotta henkilön aidot ilmeet, eleet ja äänet saadaan parhaalla tavalla tallennettua. Ääni kloonataan, jolloin digitaalinen kaksosesi kuulostaa aina juuri sinulta! Cine-A:n kotisivuilta löydät lisää esimerkkivideoita.
Avullamme luot ainulaatuista ja henkilökohtaista viestintää käyttäen omia kasvojasi ja olemustasi. Voit esiintyä missä vain haluamallasi kielellä ilman fyysistä läsnäoloa. Säästät aikaa ja resursseja, sekä saat valmiita videoita todella nopealla aikataululla. Avaa ovet globaalille yleisölle ja tee viestinnästäsi vaikuttavampaa kuin koskaan ennen!
Olemme Solid Streamilla innoissamme tästä yhteistyöstä ja tavasta tuoda tekoäly uudella tavalla mukaan tuotantoihimme. Älkää jääkö odottelemaan, vaan kokeilkaa rohkeasti uusia tapoja käyttää tekoälyä. Se säästää aikaa, vaivaa ja rahaa.
Ota yhteyttä ja jutellaan lisää tekoälyn mahdollisuuksista videotuotannossa!