Streaming Helsingforsmission

Striimaus, HelsinkiMissio, Pikkuparlamentti, ons 29.11.2023 kl 08:00

 

Vi kom dit i tid, men säkerhetskontrollen var så tidskrävande att det tog hela tjugo minuter att sätta ihop streamen. Vi upptäckte att man inte bara kan gå in i parlamentet. Evenemanget kunde endå starta i tid och allt gick bra. Vi var mycket glada över att kunna genomföra ett evenemang om en så viktig fråga.

Striimaus pikkuparlamentista
Hela streamingsutrustningen kördes igenom säkerhetskontrollen.

Ensamhet. 

 

I 140 år har HelsingforsMission utvecklat lösningar på sociala problem. Men ensamhet är ett stort och utmanande problem att lösa. Ensamhet kommer i många former. Du kan vara omgiven av människor och ändå vara ensam. Du kan vara omringad av människor och ändå känna dig ensam. Ensamhet finns överallt och vi har förmodligen alla upplevt det.  

 

Undertecknad har också upplevt ensamhet, men lyckligtvis inte under skrivandet av denna text. Som samhälle är vi relativt slutna och tystlåtna. För någon som har blivit lämnad av familj, vänner eller arbete kan det vara mycket utmanande att hitta ett stödnätverk när det behövs. Lyckligtvis finns helsingforsmission och är där för att hjälpa dem som behöver det. Problemet är dock att de som behöver hjälp kanske inte vill söka den. Det är svårt att erkänna för sig själv att man är ensam. 

striimaus pikkuparlamentista
Streaming från lilla parlamentet

Hur kan ensamhet minskas?

Ensamhet kan minskas genom handling. Träffa någon ny på jobbet eller i skolan och fråga hur de har det eller hur de mår. Det kostar ingenting, men det kan vara dagens räddning för någon. Att utrota ensamhet handlar alltså om att lyssna på andra. Det är en större utmaning om den person du lyssnar på redan har varit ensam så länge att den inte vet hur man lyssnar. Det finns många orsaker till ensamhet. Allt från förändrade familjeförhållanden till förlust av en partner eller byte av jobb eller plats kan orsaka ensamhet. Ensamhet kan minskas om alla tar sitt ansvar. 

 

I vardagens hets är det lätt att glömma bort det grundläggande. Det är oerhört viktigt för människor att känna att de tillhör något. I stunden jag skriver har jag på mig en tröja med ordet "outsider" skrivet med stora bokstäver på ryggen. Jag har själv ofta känt mig som en outsider, men med tiden har jag hittat andra "outsiders" i mitt liv, och tillsammans är vi inte längre ensamma.  

striimaus
Streaming förenar människor, oberoende var du är

Så öppna dina ögon och framför allt dina öron. En ensam person kan be om hjälp, men kanske inte säga det direkt. Skicka ett sms eller ring och fråga hur det går. Vi delar alla denna erfarenhet som kallas livet.  

Det är ett allvarligt ämne, men vi behöver inte vara det. Dra ett skämt och skratta åt det som om det skulle vara din sista dag. Skratt förlänger livet och är på så sätt motsatsen till ensamhet

Bli inte ensam med dina bekymmer. HelsingforsMission erbjuder en rad tjänster för att minska ensamheten och möjligheter att träffa andra. Ta reda på mer och kontakta oss: www.helsinkimissio.fi

Spela video om strömmande från det lilla parlamentet
sv_SESvenska